Domuz gribi geri döndü

Soğuk Hava Koşullarında Üst Solunum Yolu Hastalıklarıyla Mücadele

Soğuk havaların etkisiyle üst solunum yolu hastalıkları sıkça kendini göstermeye başladı. Grip vakalarında artış yaşanırken, TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu’ndan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nigar Dirican, hastalıklara karşı alınacak önlemleri açıkladı.

Doç. Dr. Nigar Dirican

Benzer Belirtiler, Farklı Hastalıklar

Grip, domuz gribi, Covid-19 ve diğer solunum yolu virüsleri benzer belirtilerle kendini gösterir. Bu nedenle doğru teşhis ve tedavi için dikkatli olunmalıdır.

Grip şikayetleri yaşayanlar sağlık kuruluşlarına başvurmalı, virüslerin yayılmasını engellemek ve doğru tedavi almak açısından büyük önem taşıyor.

Koruyucu önlemler almak, bağışıklığı güçlü tutmak, grip aşısı yaptırmak, maske kullanmak, ortamı havalandırmak ve hijyen kurallarına uymak, virüslerin yayılmasını azaltmaya yardımcı olabilir.

Her Soğuk Algınlığı Grip Değildir

Sonbahardan itibaren üst solunum yolu hastalıklarının sıklığında artış gözlemlenmektedir.

Ateş, kırgınlık, kas ağrısı, baş ağrısı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi grip benzeri şikayetlerle başvuran hastalardan alınan örneklerde en sık influenza A (H1N1) yani domuz gribi saptanmaktadır. Diğer etkenler ise Rhinovirus, insan coronavirüsler, SARS-CoV-2 (COVID-19) ve Respiratuar Sinsityal Virus’tur.

Hastalık belirtileri ve iyileşme süreleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Antibiyotik kullanımının fayda etmediğini belirten hastalar, doktora danışmadan ilaç kullanmaktan kaçınmalıdır.

Mevsimsel Grip (İnfluenza)

Mevsimsel grip, sonbahar ve kış aylarında yaygın olarak görülen solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir virüstür.

Grip virüsü, öksürük ve hapşırıkla yayılan damlacıkları soluyan kişilere bulaşır. Ayrıca, virüs temas edilen yüzeyler aracılığıyla da bulaşabilir.

Tokalaşma, öpüşme ve yakın temas da virüsün bulaşmasına neden olabilir. Virüs, yüzeylerde 2-8 saat canlı kalabilir.

Domuz Gribi (H1N1)

Domuz gribi, H1N1 influenza A virüsünün neden olduğu bir grip türüdür. İnsandan insana bulaşabilen bu virüs, küresel salgınlara sebep olabilir.

Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları ve yorgunluk gibi belirtilere yol açabilen domuz gribi, yüksek risk altındaki gruplar için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Aşı ve antiviral tedavilerle korunma sağlanabilir ve hastalık tedavi edilebilir.

Soğuk Algınlığı (Nezle)

Üst solunum yollarını etkileyen viral bir enfeksiyon olan soğuk algınlığı genellikle rinovirüsler tarafından meydana gelir ve burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, hapşırma gibi belirtilerle kendini gösterir.

Nezle genellikle hafif seyreden bir hastalıktır ve 7-10 gün içinde iyileşme görülebilir. Tedavi genellikle semptomları hafifletmeye yöneliktir ve antibiyotikler etkili değildir.

Related Posts

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Hastaların, güneş ışınlarından korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

Tırnaklar kaç yıl yaşayacağımızı söylüyor! Şaşırtıcı iddia Harvardlı doktordan geldi

Bilim dünyasında yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, tırnak uzama hızının biyolojik yaşın önemli bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor.

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Temiz olayım derken kendinize zarar veriyorsunuz: İşte en yaygın hijyen hataları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alanbay, vajinal enfeksiyonların yaygınlığına dikkat çekerek, aşırı hijyen ve yanlış temizlik alışkanlıklarının mikrobiyotayı bozarak enfeksiyona davetiye çıkardığını belirtti. İşte sağlıklı vajinal flora için dikkat edilmesi gerekenler…