Herkesin indirdiği bu uygulama beyninizi günden güne yavaşlatıyor

Yapay Zekanın Yazma Becerileri Üzerindeki Etkisi: MIT Araştırması

Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, 54 öğrenci üzerinde yapılan deneyde, büyük dil modelleri (LLM) arasında ChatGPT’nin de bulunduğu 54 öğrenci EEG (elektroensefalogram) cihazlarıyla beyin aktiviteleri ölçülerek incelendi. Öğrenciler üç gruba ayrıldı; bir grup ChatGPT kullanırken, diğer grup Google arama motorunu tercih etti ve son grup hiçbir dış desteğe başvurmadan yazım işlemini gerçekleştirdi.

Yapılan analize göre, yapay zeka kullanan öğrencilerin öğrenme becerilerinde belirgin bir düşüş yaşandı. Bu grup, diğer gruplara göre daha düşük beyin aktivitesi ve daha az özgün içerikler ortaya koydu.

“İlk Bakışta Avantajlı Gibi Görünse de…”

Araştırmacılar, yapay zeka kullanan öğrencilerin başlangıçta daha hızlı sonuçlar üretmiş olmalarına rağmen, dört aylık süreçte nörolojik, dil ve puanlama açısından diğer grupların gerisinde kaldıklarını belirtti. “Your Brain on ChatGPT” isimli akademik çalışmada, bu öğrencilerin yazdıkları metinleri hatırlamada zorlandıkları ve içeriklerinde duygusal ya da zihinsel bağ kuramadıkları ifade edildi.

Diğer İki Grup Daha Başarılı Çıktı

Google kullanan öğrencilerin ortalama bir zihinsel etkileşim sergilediği belirlenirken, hiçbir dış yardım almayan grup en yüksek beyin aktivitesi ve özgün fikir üretimiyle öne çıktı.

Araştırmaya göre, dış yardım almayan öğrenciler sonradan ChatGPT’yi kullanmaya başlasalar bile beyin aktivitelerinde artış gözlemlendi. Araştırmacılar, bu durumu öğrencilerin mevcut bilgileriyle yeni araçları entegre etmeye çalışmasıyla ilişkilendiriyor.

Zihinsel Maliyetleri Olan Bir Kolaylık

ChatGPT kullanan öğrencilerin soruları daha az çaba harcayarak cevaplayabildiklerini kabul ettikleri ortaya çıktı. Fakat araştırmacılar, bu kolaylığın eleştirel düşünme becerilerini zayıflattığını ve öğrencilerin modelin sunduğu cevapları sorgulama isteğini azalttığını iddia etti.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Bu durum, yankı odası etkisinin daha gelişmiş bir sürümünü beraberinde getiriyor. Yapay zeka algoritmaları, kullanıcının karşılaşacağı içeriği şekillendiriyor ve tercihler, LLM’nin sahiplerinin politikalarına bağlı olarak belirleniyor.”

Related Posts

Turkcell’den yapay zeka adımı!

Panelde değerlendirmelerini aktaran Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç yapay zeka ve büyük veri temelli teknolojilerin artık sadece birer araç değil, dijital çağın yeni paradigmaları olduğunu belirterek, yapay zekânın yalnızca algoritmalarla …

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

Netflix, Fransa’da canlı TV kanallarını da gösterecek

Dünya çapında popüler dijital platform Netflix, Fransa’da bir medya zinciriyle anlaşma yaparak canlı TV kanallarını da göstermeye başlayacak.

Bu WhatsApp güncellemesi çok can sıkacak: Reklam arası geliyor

Belli ki dijital dünyada reklamlardan kaçmanın bir yolu yok… WhatsApp’a gelecek yeni güncellemeyle birlikte dünyanın en popüler uygulamasında da resmen ‘reklamlar’ belirecek…

Bir Gmail hesabınız varsa, Google bu değişiklikleri en kısa sürede yapmanızı tavsiye ediyor!

Google ve Morning Consult işbirliğiyle yapılan araştırma, 2024’te Amerikalı Gmail kullanıcılarının %60’tan fazlasının kimlik avı amaçlı e-postalarla hedef alındığını ve bu kişilerin üçte birinin veri hırsızlığına uğradığını ortaya koydu.

WhatsApp için yeni kalite ayarı

WhatsApp için yeni bir özellik sunulacak. Bu özellik, medya dosyalarının otomatik olarak hangi kalitede indirileceğini belirlemeyi sağlayacak.