Kansere karşı aşı araştırmalarında ilerleme kaydedildi: Beyin tümörlerinde büyük atılım

Yeni Araştırma: Genel Bağışıklık Sistemi ile Kanser Aşıları!

T24 Dış Haberler

Florida Üniversitesi öncülüğündeki bir araştırma ekibi, kanser aşıları konusunda çığır açacak bir çalışma yayınladı. mRNA aşılarıyla ilgili yapılan araştırmalar, pek çok kanser türünde umut vaat ediyor.

Şu anda, pek çok mRNA bazlı kanser aşısının klinik denemelerde olduğu belirtiliyor. Özellikle, ameliyat sonrası nüks riski yüksek olan malign melanom için geliştirilen aşının, bu yıl içinde kombine tedavi olarak onay alabileceği öngörülüyor.

Önceden, kanser aşıları belirli türler için ya da kişiye özel olarak üretiliyordu. Ancak Onkolog Elias Sayour liderliğindeki ekip, evrensel bir kanser aşısının mümkün olduğunu keşfetti: Genel bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan mRNA aşıları.

Beyin Tümöründe Yenilikçi Yaklaşım

MRNA aşılarının evrensel kanser aşıları olarak kullanılabileceğine dair kanıtlar bulunuyor. Özellikle, bağışıklık sistemini harekete geçiren bu aşılar, tümöre özel etkiler gösterebiliyor.

Florida Üniversitesi’nin açıklamasına göre, bağışıklık sistemi, kanser hücrelerini hedef alacak şekilde uyarılıyor. Bu durum, özellikle immün kontrol noktası inhibitörleri ile birlikte kullanıldığında etkili olabiliyor.

Sayour’un araştırma ekibi, beyin tümörü olan dört hastada yaptığı çalışmada, bağışıklık sistemini güçlendiren bir mRNA aşısının kullanılmasının olumlu sonuçlar verdiğini gösterdi.

Fareler Üzerinde Testler

Aynı teknoloji, özgül olmayan ve güçlü bir bağışıklık tepkisi sağlayan aşılar için kullanıldı. Fareler üzerinde yapılan testler, cilt kanseri gibi tedavisi zor olan tümörlerde umut verici sonuçlar elde edildiğini gösterdi.

Bağışıklık sisteminin harekete geçirilmesiyle, T hücreleri kanser hücrelerine saldırmaya başlayabiliyor. Eğer bu sonuçlar insanlar üzerinde de doğrulanırsa, evrensel kanser aşılarının geliştirilmesi mümkün olabilir.

Araştırmacılar, insanlar üzerindeki klinik denemelerine başlamak için yöntemi geliştirme konusunda kararlı. Bu çalışmalar, kanser tedavisinde ek ilaçlara gerek kalmadan bağışıklık sisteminin nasıl harekete geçirilebileceğini gösteriyor.

Kaynak: der Standard

Related Posts

Uzmanlardan sıcak havalarda artan ‘Salmonella’ bakterisi uyarısı

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklık artışıyla çoğalan Samonella bakterisi tehlikesine karşı gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemini aktardı.

Binlerce birey ve aileyi sevindirecek haber! SGK kapsamına aldı

Türkiye’de kistik fibrozis hastalarının yaşam kalitesini önemli ölçüde artıran modülatör ilaç, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme kapsamına alındı. Kistik Fibrozis Derneği (Kifder) Başkanı İlknur Görgün, “Bu karar, binlerce kistik fibrozisli birey ve ailesi için büyük bir umut kaynağı oldu” açıklamasını yaptı.

Memorial Sağlık Grubu’nun 12. Hastanesi Bodrum’da Açılıyor

Memorial Sağlık Grubu, 25 yıllık tecrübesini Bodrum’a taşıyarak bölgenin sağlık altyapısına stratejik bir yatırım yaptı.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Hastaların, güneş ışınlarından korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.