Makedon Kulesi’nde asansörle zaman yolculuğu

Edirne Valisi Yunus Sezer, Makedon Kulesi’nin kentin önemli bir simgesi olduğunu vurgulayarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kentin Roma dönemine ait dört sur kulesinden biri olan Makedon Kulesi’nin 1870’li yıllarda saat eklenerek saat kulesi haline getirildiğini belirten Sezer, 1953 yılındaki depremde kısmi hasar gördüğünü dile getirdi.

Vali Sezer, kulede devam eden restorasyon çalışmalarına da değinerek şunları söyledi:

“Kule çevresindeki sur içi alanında kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Her kazıda yeni keşifler yapılıyor. Son çalışmalarda bir şapel, bir seramik atölyesi ve bir buzhane ortaya çıkarıldı. Bu bölge, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ait izleri barındırıyor.”

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan Makedon Kulesi, restorasyonun tamamlanmasının ardından arkeolojik gezi alanı olarak ziyaretçilere açılacak. Ayrıca Galata Kulesi’nde olduğu gibi kuleye ışıklandırma sistemi kurulacak ve içerisine asansör sistemi entegre edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Sürdürülen Restorasyon Çalışmaları

2021’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ikinci etabı devam ediyor. Kulede duvar ve zemin jeoradar çalışmaları yapılarak moloz taş duvar boşlukları enjeksiyon malzemesiyle güçlendiriliyor.

Arkeolojik alan ve kule ana yapısında eseri tehdit eden ot, bitki ve kökler temizlenerek orijinal derz ve harçlarla restore ediliyor. Ayrıca tehlike oluşturan elektrik hatları ve izinsiz eklentiler kaldırıldı.

Kazı çalışmaları sonucunda 10. yüzyıla ait şapel, Bizans seramik fırını, Osmanlı buzhanesi ve diğer çeşitli kalıntılar bulundu.

Makedon Kulesi’nin Tarihi ve Restorasyon Süreci

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 117-138 yılları arasında yaptırılan Makedon Kulesi, eski Edirne’yi çevreleyen surlar üzerinde yer alıyor ve bugüne kadar ayakta kalan nadir örneklerden biri.

Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa’nın 1867 yılında eklediği ahşap katlar ve saatlerle “saat kulesi” olarak adlandırılan yapı, bir dönem yangın gözlem kulesi olarak da hizmet vermiştir. 1953 depreminde büyük hasar gören kule, ardışık katlar ve saat bölümü nedeniyle estetik açıdan eleştirilmiş ve yıkılmıştır. Kule, 1990’lı yıllarda restore edilmiş ve çevresinde arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan “Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu” projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

ATA AÖF SINAV TAKVİMİ 2025 || ATA AÖF bütünleme sınavı ne zaman yapılacak? Bütünleme sınavı giriş belgesi yayınlandı mı?

ATA AÖF bütünleme sınav tarihi için öğrencilerin geri sayımı başladı. Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi bahar yarıyılı sonu final sınavı sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Sonuçların erişime açılmasının ardından gözler bütünleme sınavı takvimine çevrildi. Lisans ve ön lisans eğitimlerini açıktan devam ettiren öğrencilerin katılımı ile bahar yarıyılı bütünleme sınavları ilan edilen takvim doğrultusunda düzenlenecek. Peki ATA AÖF bütünleme sınavı ne zaman yapılacak? Bütünleme sınavı giriş belgesi yayınlandı mı? İşte ayrıntılar…

Bozcaada Gathering’den kamusal alan sergisi: “Link”

Bozcaada Gathering’den kamusal alan sergisi: “Link”

BAYRAMDA HAVA DURUMU NASIL? Meteoroloji güncel tahminleri yayınladı! Ankara, İzmir ve İstanbul hava durumu bugün (6 Haziran Cuma) nasıl?

Kurban Bayramı’nın ilk günü yani 6 Haziran Cuma bugün özellikle kurban ibadetini yerine getirecekler ve bayram ziyaretinde bulunacaklar merak içerisinde “Ankara, İzmir ve İstanbul hava durumu bugün (6 Haziran Cuma) nasıl?” sorusunun cevabını araştırıyor. Hemen belirtelim ki Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından 6 Haziran güncel hava durumu raporu yayınlandı. Böylelikle başta belirtilen soru da cevabını buldu. İşte 6 Haziran hava durumu raporu…

Bukalemun, Datça ve Marmaris Açıkhava tiyatrolarında sanatseverlerle buluşacak

Bukalemun, Datça ve Marmaris Açıkhava tiyatrolarında sanatseverlerle buluşacak

KAYSERİ KURBAN BAYRAMI NAMAZI VAKTİ 2025 || Kayseri bayram namazı saat kaçta kılınacak? Diyanet Kayseri Kurban Bayramı namaz saati

2025 Kurban Bayramı için Kayseri bayram namazı vakti Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından duyuruldu. Kurban Bayramı’nın manevi atmosferine hazırlanırken, Kayseri bayram namazı saati merak konusu oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan 2025 yılı Kurban Bayramı namaz vakitleri, Kayseri ve ilçelerinde yaşayan Müslümanlar için büyük önem taşıyor. 6 Haziran 2025 Cuma günü başlayacak olan Kurban Bayramı’nda, Kayseri’de bayram namazı saat kaçta kılınacak? İşte Diyanet Kayseri Kurban Bayramı namazı vakti 2025!

KURBAN BAYRAMI NAMAZI SAATİ 2025 | Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınacak, ne zaman? Diyanet bayram namazı saatleri İstanbul, Ankara, İzmir ve il il (tüm iller) belli oldu!

Kurban Bayramı namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir ve il il belli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nca 2025 Kurban Bayramı namaz saatleri 81 il için namazvakitleri.diyanet.gov.tr internet adresinden paylaşıldı. Bu sene 6 Haziran Cuma günü Müslümanların kurban ibadetlerini idrak edeceği Kurban Bayramı başlayacak. Manevi huzur ve heyecanla beklenen, paylaşma ve dayanışmanın arttığı Kurban Bayramı 9 Haziran tarihinde sona erecek. Bayram sabahı vatandaşlar, kurban ibadetlerini idrak etmeden önce bayram namazını kılmak için ikamet ettikleri bölgelerdeki camilere gidecekler. Bu kapsamda, tüm illerde ‘Bayram Namazı Saat Kaçta?’ sorusuna Diyanet kaynakları ile yanıt alabilecek. Diyanet’in açıkladığı İzmir, Ankara, İstanbul bayram namazı saati birkaç dakika farklılık gösterecek. Peki, 81 ilde Kurban Bayramı namazı ne zaman? Bayram namazı saat kaçta kılınacak? İşte, Diyanet namaz vakitleri ekranında yer alan bilgiye göre İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Kocaeli, Antalya ve il il bayram