Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Kemoterapi ve Radyoterapi Sürecinde Güneş ve Beslenme Önlemleri

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, kemoterapi ve radyoterapi alan hastaların güneşe, susuzluğa ve hijyenik olmayan gıdalara karşı daha hassas olduklarını belirtiyor. Bu dönemde alınacak basit önlemlerin büyük sağlık sorunlarını engellemede önemli rol oynadığını vurguluyor.

‘Güneş Işılarından Korunma’

Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, yaz aylarında güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı korunmanın önemli olduğunu söylüyor. Saat 10.00 ile 16.00 arasında güneşe çıkılmamasını, çıkılması gerektiğinde yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmasını öneriyor. Ciltlerin hassas hale gelebileceğini ve yanık ya da lekelerin oluşabileceğini belirtiyor.

Sıcak havalarda sıvı kaybının arttığını ve bunun ciddi riskler taşıdığını belirten Doç. Dr. Yasin, günde ortalama 2 ila 2,5 litre su tüketilmesini öneriyor. Ayrıca ev yapımı limonata veya ayran gibi doğal içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini dile getiriyor. Kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğini ekliyor.

‘Besin Hijyenine Önem Verin’

Besinlerin sıcak havalarda hızlı bozulabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Yasin, sokakta satılan yiyeceklerin hijyeninden emin olunması gerektiğini söylüyor. Enfeksiyon riski taşıyan ürünler yerine mevsim sebzeleri ve meyvelerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu ürünlerin iyi yıkanmış olmasına da dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Kanser tedavisi gören hastaların denize girebileceklerini açıklayan Doç. Dr. Yasin, temiz ve kalabalık olmayan plajlarda denize girme konusunda sakınca olmadığını belirtiyor. Ancak deniz sonrası ıslak mayo ile uzun süre kalınmaması gerektiğini ekliyor. Havuzların enfeksiyon açısından riskli olduğunu belirterek mümkünse deniz tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.

‘Tatil Planınızı Doktorunuzla Yapın’

Fiziksel aktivitelerin sabah ve akşam saatlerinde yapılmasını öneren Doç. Dr. Yasin, tatil sırasında ilaçların saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Seyahat sırasında soğutucu çantaların kullanılmasını tavsiye ediyor. Tatilin fiziksel ve ruhsal iyileşme açısından önemli olduğunu ancak tedavi planının aksatılmaması gerektiğini vurguluyor. Bu nedenle doktorlarla iletişimde kalarak tatil planlarının organize edilmesinin önemli olduğunu sözlerine ekliyor.

Related Posts

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

Tırnaklar kaç yıl yaşayacağımızı söylüyor! Şaşırtıcı iddia Harvardlı doktordan geldi

Bilim dünyasında yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, tırnak uzama hızının biyolojik yaşın önemli bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor.

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Temiz olayım derken kendinize zarar veriyorsunuz: İşte en yaygın hijyen hataları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alanbay, vajinal enfeksiyonların yaygınlığına dikkat çekerek, aşırı hijyen ve yanlış temizlik alışkanlıklarının mikrobiyotayı bozarak enfeksiyona davetiye çıkardığını belirtti. İşte sağlıklı vajinal flora için dikkat edilmesi gerekenler…

Beynine pıhtı atan çocuk15 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti

Hatay’da beynine pıhtı atması sonucu hastanede tedavi altına alınan 12 yaşındaki çocuk, 15 gün süren tedavi sürecinde hayata tutunamadı.