Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da Yaz Aylarında Artan Sıcaklıkla Birlikte Yakarca Sinekleri Tehlike Saçıyor

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özbilgin, yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle tropikal hastalık olan Leishmania’ya sebep olan Yakarca sineklerinin riskini artırdığını belirtiyor.

Leishmania Paraziti Ölümcül Olabilir

Prof. Dr. Özbilgin, Leishmania adlı parazitin insanlarda ölümcül olabilecek hastalıklara neden olabileceğini ve Yakarca sineklerinin bu paraziti taşıdığını ifade ediyor. Hastalığın deri tipi ve sistemik form olmak üzere iki farklı şekilde ortaya çıkabileceğini belirten Özbilgin, bu hastalıktan dolayı yılda 60 bin kişinin yaşamını yitirdiğini belirtiyor.

İklim Değişikliği Riski Artırıyor

İklim değişikliğinin Yakarca sineklerinin yayılımını kolaylaştırdığını belirten Prof. Dr. Özbilgin, küresel ısınmanın etkisiyle bu sineklerin sıcak havalarda daha fazla çoğaldığını vurguluyor. Bu noktada, doğada birçok hayvanın bu paraziti taşımasının riski artırdığını ekliyor.

MCBÜ Tıp Fakültesi Parazitoloji Laboratuvarı’nda tam beş farklı Leishmania türünün teşhis edilebildiğini belirten Özbilgin, bu durumun Türkiye’de sadece birkaç merkezde bulunduğunu ve doğru tanı ile tedavi imkanının bu sayede sağlandığını ifade ediyor.

Yaraların Geçmeyebileceğine Dikkat

Hastalığın en belirgin belirtisinin aylarca geçmeyen yaralar olduğunu belirten Özbilgin, özellikle çocuklarda görülen ciddi belirtilere dikkat çekiyor. Ayrıca, Manisa’nın mikro klima etkisi ile tropikal hastalıkların daha fazla risk taşıdığını sözlerine ekliyor.

Korunma Yolları Önemli

Vatandaşlara korunma yollarını aktaran Özbilgin, cibinlik kullanımı, çöplüklerin ilaçlanması, açık alanların kapatılması ve uzun kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, yaralı belirtiler söz konusu olduğunda mutlaka hekime başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Evcil Hayvanlar İçin Öneriler

Evcil hayvanların hastalığın yayılmasında önemli rol oynadığını belirten Özbilgin, Deltamethrin içeren tasmaların sinekleri uzak tutabileceğini söylüyor. Bu yöntemin hem hayvanları hem insanları koruyabileceğini ifade ediyor.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Sürecini Takip Ediyor

Tanı konulan vakaların Sağlık Bakanlığı tarafından tedavi altına alındığını belirten Özbilgin, hastaların tedavi sonrası düzenli olarak izlendiğini ve takip edildiğini sözlerine ekliyor.

Related Posts

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Hastaların, güneş ışınlarından korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Tırnaklar kaç yıl yaşayacağımızı söylüyor! Şaşırtıcı iddia Harvardlı doktordan geldi

Bilim dünyasında yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, tırnak uzama hızının biyolojik yaşın önemli bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor.

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Temiz olayım derken kendinize zarar veriyorsunuz: İşte en yaygın hijyen hataları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alanbay, vajinal enfeksiyonların yaygınlığına dikkat çekerek, aşırı hijyen ve yanlış temizlik alışkanlıklarının mikrobiyotayı bozarak enfeksiyona davetiye çıkardığını belirtti. İşte sağlıklı vajinal flora için dikkat edilmesi gerekenler…

Beynine pıhtı atan çocuk15 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti

Hatay’da beynine pıhtı atması sonucu hastanede tedavi altına alınan 12 yaşındaki çocuk, 15 gün süren tedavi sürecinde hayata tutunamadı.