Tekstilde kriz büyüyor: Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Türk Lirasındaki Değer Kaybı, Tekstil Sektöründe İş Kayıplarına Neden Oluyor

Türk lirasındaki değer kaybı ve enflasyondaki artış, tekstil sektöründe ciddi iş kayıplarına neden oluyor. Bu durum, sektörde çalışan sayısının 1 milyonun altına düşmesine sebep olmuş durumda. Döviz kurlarındaki yükseliş, ücret artışlarını geride bırakınca tekstil üretim merkezleri Mısır’a taşındı. Türk şirketlerinin Mısır’da kurduğu fabrikaların sayısı ise 200’e ulaştı.

Sektör Temsilcilerinden Endişe Verici Açıklamalar

Textil ve hazır giyim sektöründe işverenler, asgari ücretteki artışın maliyetlerini yükselttiğinden şikayet ederken, çalışanlar ise düşük ücretlerin açlık sınırının altında kaldığını dile getiriyor. Bu durum, sektörde büyük bir kan kaybına sebep olurken, sektör temsilcileri Türkiye’nin rekabet gücünü yitirebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

İş Kayıpları ve Endişeler

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, tekstil ve hazır giyim sektöründe iş kayıplarının arttığını ve işverenlerin düşük ücretler dayattığını belirtiyor. Arslanoğlu, her geçen gün işten çıkarılmaların arttığını ve küçük işletmelerin kapandığını ifade ediyor.

İstihdam Kaybı ve İhracat Düşüşü

2024 yılına ait verilere göre, tekstil ve hazır giyim sektöründe 250 bin kişilik istihdam kaybı yaşandı. Türkiye’nin tekstil ihracatı da düşüş gösterdi. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan en fazla ihracatta İtalya, İngiltere ve İspanya ön sıralarda yer aldı.

Mısır Öne Çıkıyor

Ege İhracatı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin kan kaybetmesiyle birlikte Mısır, Vietnam ve Bangladeş’in dış pazarlarda öne çıktığını belirtiyor. Avrupa’da ise Portekiz ve Romanya’nın Türkiye’ye göre avantajlı hale geldiği ifade ediliyor.

Türkiye’den Mısır’a Yatırımlar Artıyor

Yerli tekstil firmalarının yüksek maliyetler nedeniyle fabrikalarını Türkiye’den Mısır’a taşımasıyla ilgili olarak konuşan Şeref Fayat, Türkiye’de üretim maliyetlerinin yüksekliğinin rekabet gücünü azalttığını vurguluyor. Bu sebeple, şirketlerin Mısır’a kaydırıldığını belirtiyor.

Kaynak: Odatv.com

Related Posts

Vergi affı gelecek mi? Bakanlık açıklama yaptı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamuoyunda gündeme gelen vergi affı ve yeniden yapılandırma iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, bu konularda herhangi bir yasal düzenleme ya da çalışma bulunmadığını duyurdu.

Çikolata fiyatlarında rekor artış!

İngiltere’de çikolata fiyatları hızla yükseliyor. Kötü hava koşulları ve azalan kakao arzı, piyasada baskı yaratıyor. Gıda fiyatlarında artış eğilimi sürüyor.

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu arttı

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, nisan ayında 2024 yıl sonuna göre 13,8 milyar dolar artarak 185,9 milyar dolar oldu.

AJet’ten 14 yeni nesil uçak için anlaşma

AJet, küresel havacılık finansman şirketi Avolon’dan 10, Carlyle Aviation Partners’den 4 olmak üzere kiraladığı 14 yeni “Airbus A321neo” uçağını filosuna katacak.

İnşaat üretimi yıllık yüzde 9,5 arttı

Nisan ayında inşaat üretimi yıllık bazda yüzde 9,5 artış gösterirken, aylık bazda yüzde 1,6 azaldı.

AB, ABD’nin yüzde 10’luk gümrük vergisini koşullu olarak kabul edebilir

Avrupa Birliği, otomobil, ilaç ve elektronik gibi kritik ürünlerde daha yüksek vergileri engellemek için ABD’nin tüm ihracat kalemlerine yönelik yüzde 10’luk gümrük vergisini koşullu olarak kabul etmeye hazırlanıyor.